Over dit artikel

Ontwerptips 10-2004

Ontwerptips 10-2004
Metaaldetector met één component
Het principe van een metaaldetector is eigenlijk erg eenvoudig. Dit blijkt wel uit het feit dat je met slechts één actieve component en wat knutselen in een oogwenk een detector hebt opgebouwd. Dit ontwerp is vrij gevoelig; afhankelijk van de afstemming kunnen muntstukjes op een afstand van 80…90 mm nog gedetecteerd worden. Verder heeft de schakeling in tegenstelling tot veel andere budget-ontwerpen weinig last van verloop en is daardoor is stuk prettiger te gebruiken.

Sleep-soldeertechniek
Geregeld merken wij dat er nog een groot aantal lezers is dat het niet aandurft SMD te solderen. Zeker als het om IC’s gaat, vindt men het al gauw veel te lastig.
Dat het makkelijk is, zult u van ons niet horen, maar toch menen wij dat het nergens voor nodig is om u door SMD te laten afschrikken. Een goede soldeertechniek is het halve werk! Met behulp van de juiste middelen en een klein beetje handigheid is ook het solderen van SMD-IC’s prima te doen!

Doormetalliseren
Vorige maand schreven wij over het zelf maken van dubbelzijdige printen. Niet alleen is het hierbij van belang voor een perfecte uitlijning van de film te zorgen, ook het doormetalliseren mag niet vergeten worden. Het is menigeen wel eens gebeurd dat de IC-voetjes netjes op de print waren gesoldeerd en toen ontdekt werd dat de eilandjes aan de bovenzijde niet meer bereikbaar waren. Op plaatsen waar de elektrische verbinding door de printplaat loopt, dienen componenten namelijk zowel aan de onder- als bovenkant gesoldeerd te worden!

30-mA-LED dimmer
Als u wel eens geprobeerd heeft om een LED te dimmen met een simpele potmeter, weet u dat dit niet zo goed werkt. De spanning-stroomkarakteristiek van LED’s is namelijk net zoals bij gewone diodes niet lineair. De helderheid van de LED zal afhankelijk van de stand van de potmeter eerst maar een beetje veranderen en op een bepaald moment juist heel snel.
De aangewezen methode om dit probleem aan te pakken is een tussen nul en 100 % instelbare stroombron te nemen als voeding voor de LED. De hier gepresenteerde schakeling is daar een voorbeeld van.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...