Over dit artikel

Zóóóveel vet

Weegschaal met vetmeter

Zóóóveel vet
Een verstandig mens let op zijn gezondheid. Niet roken, niet te veel drinken, regelmatig bewegen en verantwoord eten. En natuurlijk hou je dan graag in de gaten hoe het met je lijf is gesteld. Bijvoorbeeld met een weegschaal die ook het percentage lichaamsvet aangeeft. Misschien heeft u ook al zo’n apparaat in huis, maar hoe werkt het nu eigenlijk?
Nog niet zo lang geleden was het gewicht dé parameter die aangaf of we te dik of te dun waren. Tegenwoordig wordt er echter van uit gegaan dat het percentage lichaamsvet een betere indicatie is voor uw algehele gesteldheid. Het zegt namelijk iets over de kans op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen, zoals ziekten van het hart en vaatstelsel, bepaalde soorten kanker en type-2 diabetes bij een teveel aan vet. Te weinig vet kan ook tot problemen leiden, met name bij vrouwen. Zo kunnen er problemen ontstaan met de menstruatie en wordt de kans op osteoporose (botontkalking) groter.
Algemeen wordt aangenomen dat het verstandig is om er voor te zorgen dat het percentage lichaamsvet binnen bepaalde grenzen blijft. Tabel 1 geeft een overzicht van de streefwaarden.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...