Over dit artikel

Actieve breedband-probe

100 kHz - 1,5 GHz, 0,75 pF // 10 MOhm

Actieve breedband-probe
Wanneer men met een oscilloscoop metingen wil verrichten aan een HF-schakeling, kan door de belasting van de probe - zelfs met ingeschakelde 10x-verzwakker - het gedrag van de schakeling veranderen. Voor zulke lastige gevallen is een speciale probe nodig, zoals hier beschreven.
Iedere probe vormt een belasting voor de schakeling waarop ze wordt aangesloten. Deze belasting bestaat uit een weerstand in combinatie met een capaciteit, waardoor de versterking van de schakeling minder wordt en ze in extreme gevallen zelfs instabiel kan worden. Met een actieve probe wordt vooral de capacitieve belasting veel kleiner. Door vrijwel alle bekende fabrikanten van meetapparatuur worden bruikbare typen aangeboden, maar met een prijskaartje van honderden Euro's of meer vallen ze buiten het bereik van de gemiddelde elektronicahobbyist. In dit artikel wordt een probe beschreven die zelf kan worden gemaakt, vrij weinig kost en toch heel goed presteert.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Alle weerstanden en condensatoren SMD, 0805-behuizing
Weerstanden:
R1 = 10 M
R2 = 4k7
R3 = 6k8
R4 = 47
Condensatoren:
C1 = printcondensator (zie tekst)
C2,C4 = 1 n
C3 = 100 n
C5,C6 = 470 n
Halfgeleiders:
D1 = 1-A-diode, SMD
T1 = BF998 in SOT143 behuizing (zie tabel 2)
IC1 = 78L05 in SO-8 behuizing
Reacties worden ingeladen...