Over dit artikel

Slaafflitser voor digitale camera’s

Gooi uw oude flitser niet weg!

Slaafflitser voor digitale camera’s
Veel digitale camera's hebben een ingebouwde flitser, maar helaas geen aansluiting voor een extern flitsapparaat. Toch is het vaak praktisch om over wat meer licht te beschikken. Met deze slaafflitser is dat geen probleem. Bovendien kan hij rekening houden met het aantal voorflitsen van de camera.
De flitsers in digitale camera’s zijn niet in alle situaties toereikend. Bijvoorbeeld als het object dat gefotografeerd moet worden te ver weg is, of wanneer men indirect wil flitsen. In deze gevallen kan de schakeling die wij hier presenteren goed van pas komen.
Het idee is eenvoudig: detecteer het flitslicht van de camera met een fototransistor en activeer de externe flitser met een thyristor. Een korte blik op het schema (figuur 1) leert echter dat er in de praktijk toch iets meer bij komt kijken. Een digitale camera geeft gewoonlijk bij het flitsen eerst een korte ‘voorflits’ voor de zogenaamde ‘rode-ogen-correctie’, die voorkomt dat de pupillen van mensen of dieren helemaal open staan als de foto wordt genomen. (Vaak wordt de voorflits tevens gebruikt voor lichtmeting en instellen van de witbalans van de CCD-chip in het toestel.) Sommige camera's geven slechts één voorflits, maar andere exemplaren vuren een hele serie voorflitsen af.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Update:
In de onderdelenlijst zijn enkele foutjes geslopen. Bij de volgende onderdelen als nog de correcte opgave:
R1 = 3k3
R11 = 68k
T4 = BC556

Lezersbrief:
Ik ben de ‘Slaafflitser’ (Elektuur oktober 2004) aan het bouwen. Nu is R1 in het schema en op foto 3k3 maar in de onderdelenlijst 27 k. R11 is in het schema en op foto 68k maar in onderdelenlijst 180 k. Welke waarden hebben de voorkeur?
Verder wordt in de tekst gesproken over ‘oudere’ en ‘moderne’ flitsers. Mijn flitser, een Speedlite 199A van Canon, is van 1981. Volgens mij dus redelijk oud. Ik heb in verband met de ontsteekspanning gekeken in de handleiding van het ding, maar kan daar niets over vinden. Ik weet dus niet of R12 moet plaatsen of een draadbrug. Nog tips?
W.J. Vermeulen
De onderdelenwaarden in het schema zijn correct, evenals de componenten op de foto.
U kunt de ontsteekspanning van de flitser gemakkelijk meten met een multimeter. Mocht u dat liever niet doen, dan soldeert u eerst R12 op de print. Ontsteekt de flitser dan niet, dan kunt u die weerstand alsnog vervangen door een draadbrug.
Component list
Weerstanden:
R1 = 27 k
R2 = 390 k
R3 = 56 k
R4,R5 = 10 k
R6 = 1 k
R7 = 2k7
R8 = 2k2
R9,R10 = 470 k
R11 = 180 k
R12 = 4M7
R13 = 1 M
P1 = 250 k instel
Condensatoren:
C1,C6 = 100 n
C2 = 1 n
C3 = 220 n
C4 = 1 µ/16V
C5 = 2n2
Halfgeleiders:
D1,D3 = 1N4148
D2 = LED 3 mm, low current
T1 = BPW40
T2,T3 = BC547
T4 = BC557
Th1 = TIC106
IC1 = 4017
IC2 = SFH601
Diversen:
Bt1 = 9-V-batterij + clip
S1 = druktoets met maakcontact
K1 = 20-polige boxheader met jumper of dubbele pinheader (2 x 9) met jumper
Reacties worden ingeladen...