Over dit artikel

Super-accu’s

Alles over lithium-ion en lithium-polymeer accu’s

Super-accu’s
Voor moderne, mobiele elektronica is een krachtige voeding vereist, die even mobiel is als de elektronica zelf. Producenten van accu’s zijn dan ook wereldwijd koortsachtig bezig met onderzoek en ontwikkeling. En met succes, want keer op keer blijkt het verrassend hoe snel de nieuwe technieken elkaar opvolgen en welke resultaten daarmee worden bereikt.
Er zijn momenteel drie principieel verschillende soorten accu’s op de markt. De bekende lood-zuur-accu’s vertegenwoordigen de oudste soort. Ze zijn inmiddels technisch achterhaald, maar hun legendarische robuustheid en lage prijs garandeert toch dat we ze nog lang zullen tegenkomen in voertuigen en in noodstroomvoorzieningen.
We kennen twee accutypen die gebaseerd zijn op nikkel, namelijk de nikkel-cadmium accu (NiCd) en de nikkel-metaalhydride accu (NiMH). Binnenkort gaat daar verandering in komen, want nikkel-cadmium accu’s bevatten het zware metaal cadmium, dat zeer slecht is voor het milieu. Daarom zullen deze, conform de Europese richtlijnen, met ingang van 2008 definitief van de markt verdwijnen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...