Burkhard Kainka
Over dit artikel

CyberClocks

Programmeerbare oscillatoren

CyberClocks
Een kristaloscillator is nog altijd de beste keus voor het opwekken van een nauwkeurige en stabiele klokfrequentie. Voor veel standaardfrequenties zijn goedkope kristallen verkrijgbaar. Maar om voor een bijzondere frequentie een kristal te laten slijpen is soms een kostbare zaak. Er is nu een alternatief: de programmeerbare oscillator van Cypress.
Het codewoord is hier 'CyberClock' en dat staat voor een nieuwe technologie voor het opwekken van kloksignalen in een complex systeem, zoals een PC-moederbord. In plaats van vele aparte kristaloscillatoren, zoals die op oudere borden worden aangetroffen, volstaat nu één kristal waarvan alle andere benodigde frequenties worden afgeleid.
PLL-techniek
Intern werken deze nieuwe klokoscillatoren met PLL-technieken in het gebied 100...400 MHz. Een kristal dient voor de opwekking van de referentiefrequentie. Uit de kristalfrequentie wordt eerst door middel van een programmeerbare deler (deeltal Q) de voor de PLL benodigde referentiefrequentie afgeleid. De uitgangsfrequentie van de VCO wordt gedeeld met deeltal P en door middel van een fasedetector vergeleken met de referentiefrequentie.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...