Over dit artikel

Wissel-omzetter

voor modelspoor-wissels en -seinen

Wissel-omzetter
Bij de meeste modelspoorbanen worden wissels en seinen door elektromagneten omgezet. Als het anker dan de eindstand bereikt, geeft dat een fikse klap. De hier beschreven schakeling op basis van een PIC en een kleine servo geeft een veel rustiger verstelling zonder geluidsklappen en is daardoor veel natuurgetrouwer dan de elektromagnetische variant.
De meeste modelspoorhobbyïsten gebruiken kant-en-klare rails en wissels voor de bouw van hun banen. Als dan de afstandsbediening voor de wissels is geïnstalleerd, is men vaak teleurgesteld over de weinig realistische en luidruchtige werking van de mechanieken. Weliswaar zijn er verstelmechanieken met motoren in de handel, maar die zijn pittig aan de prijs en vaak lastig te monteren. Een extra nadeel is dat de kracht die ze leveren schade aan miniatuur wissels en seinen kan veroorzaken als ze niet heel precies worden ingesteld en onderhouden.
Een andere aanpak
Bij het hier voorgestelde ontwerp worden standaard servo's gebruikt om de wissels om te zetten. Door een PIC-microcontroller worden de PWM-signalen opgewekt. Voor de bediening wordt een eenvoudige aan/uit-schakelaar gebruikt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1...R6 = 10 k
Condensatoren:
C1 = 100 µ/25 V radiaal
C2 = 10 µ/16 V radiaal
C3 = 100 n
C4,C5 = 22 p
Halfgeleiders:
D1 = 1N4001
D2,D3 = 1N4148
T1 = BC547
IC1 = PIC16F84-10P (geprogrammeerd, EPS 030209-41)
IC2 = 7805
Diversen:
JP1 = 2-pens printheader met jumper
K1 = 3-pens printheader
K2 = 3-voudige printkroonsteen, steek 5 mm
K3...K6 = 2-voudige printkroonsteen, steek 5 mm
S1,S2 = drukknop met maakcontact, bijv. type D6-R
X1 = kristal 8 MHz
RE1 = printrelais, 12 V, met wisselcontact, bijv. Siemens V23057
Reacties worden ingeladen...