Over dit artikel

Gestoord gehoor

U hoort niet wat er wel is

Gestoord gehoor
Ditmaal nodigen we alle lezers uit om als miniproject deze 'luisterpuzzel' te bouwen. Het betreft een reeds lang bekend gehoormatig fenomeen dat al vele tientallen jaren psychologen en neurologen voor een raadsel heeft gesteld. Het gaat om een heel eenvoudige elektronische schakeling die met een handvol goedkope onderdelen kan worden opgebouwd, maar die wel een verbluffend resultaat oplevert. Onderga het zelf maar eens.
Weliswaar stelt dit artikel als bouwontwerp weinig voor, maar het verschijnsel waarop het is gebaseerd, is wetenschappelijk heel serieus en het is zeker de moeite waard om dit eens te bestuderen. Het bouwontwerpje zelf is een simpele tweetoons tweefasen-oscillator die een gehoormatige illusie geeft, die werkelijk verbluffend is. Een demonstratie ervan tijdens bijvoorbeeld natuurkundeles of biologie zal zelfs de leraren versteld doen staan, maar ook thuis kan er veel succes mee worden geoogst.
In een notendop
Een tweetoons 'sirene' of octaaf-omschakelaar is verbonden met een stereo hoofdtelefoon.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 100 k
R2...R5 = 15 k
Condensatoren:
C1,C4,C5 = 10 µ/25 V radiaal
C2,C3 = 100 n
C6 = 100 µ/25 V radiaal
Halfgeleiders:
T1,T2 = BS170
IC1 = 40106
Reacties worden ingeladen...