Over dit artikel

Locatiepieper

Akoestische noodzender voor modelvliegtuigen

Locatiepieper
Modelvliegtuigen kunnen soms onbestuurbaar raken en op het vliegveld landen is er dan niet meer bij. Als er een maisveld in de buurt is, met flink hoge mais, dan zal het noodlot er voor zorgen dat het vliegtuig juist daarin terecht komt. Met de hier beschreven locatiepieper is het terugvinden van het model een stuk gemakkelijker.
Een noodlanding is al vervelend genoeg, maar als het model dan bovendien in een akker met hoog gewas terecht komt, heeft men pas echt een probleem. De akker moet dan grondig doorzocht worden, wat de nodige schade aan het gewas oplevert. De boer en ook de verzekeringsmaatschappij vinden dat niet leuk. De hier beschreven locatiepieper maakt het mogelijk om het model vrijwel direct te traceren en zo de schade tot een minimum te beperken. Als de zender namelijk wordt uitgezet of de knuppel in een vooraf bepaalde stand wordt gezet, wordt een geluidssignaal opgewekt dat voor de 'zoekploeg' (en ook de boer) niet is te missen.
De schakeling is zo opgezet dat er geen ontvangerkanaal voor opgeofferd hoeft te worden. De locatiepieper kan namelijk parallel aan een servo worden aangesloten, bijvoorbeeld met een Y-snoertje.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...