Over dit artikel

Geluiden voor de modelbouw

Spraakgeheugen met afstandsbediening

Geluiden voor de modelbouw
Met de hier gepresenteerde elektronische ingrediënten kan de modelbouwer zijn model uitbreiden met een geluidengenerator, zodat bijpassend geluiden kunnen worden geproduceerd.
De industrie biedt inmiddels veel producten aan waarmee een modelvoertuig kan worden voorzien van een realistisch geluidseffect, zoals het geluid van een sirene, een stoomfluit of een dieselmotor. Er zijn ook IC's verkrijgbaar waarin enkele geluiden al zijn opgeslagen. Het aantal geluidseffecten hiervan is echter meestal beperkt. Interessanter wordt het wanneer de modelbouwer zelf geluiden kan opnemen en met de afstandsbediening kan afspelen.
De hier beschreven schakeling voldoet helemaal aan deze wensen. De opgenomen geluiden blijven bewaard na het verdwijnen van de voedingsspanning en kunnen telkens opnieuw worden opgenomen.
Spraakgeheugen
Het hier gebruikte spraakgeheugen-IC wordt gefabriceerd door de firma Winbond. Er bestaan in de ISD-familie inmiddels verschillende modellen. Het verschil zit vooral in de opnamecapaciteit en de wijze van aansturing.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...