Over dit artikel

Ontwerptips 12-2004

Ontwerptips 12-2004
Scanner als camera, gratis macro-camera
Bijna iedere computerbezitter heeft een uiterst nauwkeurige macro-camera tot zijn beschikking zonder dat hij het zelf weet: zijn vlakbed-scanner!
Voor het maken van dichtbij-opnames moet je als fotograaf gewoonlijk over wat hulpmiddelen beschikken, zoals voorzetlenzen, een macro-objectief of zelfs een balgapparaat. Nu kunnen de betere digitale camera's ook al heel dichtbij fotograferen zonder hulpmiddelen, maar het kan veel gemakkelijker: met de vlakbed-scanner.
Niet alle exemplaren zijn even goed geschikt voor dit werk. Er zijn ultra-compacte typen met LED-verlichting, die helemaal niet bruikbaar zijn omdat de scherptediepte praktisch nul is. Maar ook bij 'gewone' vlakbed-scanners die een TL-buis als verlichting gebruiken, komen grote verschillen voor. Zelfs binnen het assortiment van één fabrikant kan het zijn dat het ene type een vrij grote scherptediepte heeft en zijn broertje een veel kleinere.

Goedkope RS232/RS485-converter
Elektuur heeft in de november-uitgave van 2003 voor het MSC1210-board (Elektuur 7/8-2003) een leuke kleine converter gepubliceerd voor RS232 naar RS485, die zeker 'veldproef' is. Voor een snelle testopstelling in het lab is een eenvoudiger opzet mogelijk, waarbij de IC's MAX232 en LTC485 niet nodig zijn.
Het komt goed uit dat bijna alle RS232-interfaces ook met niveaus van 0 tot 5 V tevreden zijn. Dit maakt een extreem goedkope oplossing mogelijk voor een RS232/RS485-converter. Er is wel één maar: De schakeling (zie figuur) werkt alleen wanneer slechts één zo’n converter wordt gebruikt. Alle andere knooppunten op de bus moeten dan wel een echte RS485-driver gebruiken, zoals dat bijvoorbeeld bij het MSC1210-board het geval is.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...