Over dit artikel

eZ80 Acclaim!

Tweede leven voor de Z80

eZ80 Acclaim!
De ooit zo veel gebruikte Z80-processor is door Zilog nieuw leven ingeblazen. Na een tijdje ogenschijnlijk van het toneel te zijn verdwenen, is de fabrikant nu terug met een snelle en moderne controller.
Een van de opvallendste zaken in de jaren 80 was de opkomst van de zogenaamde home-computers. Het grootste gedeelte van deze computers had als 'verwerkingseenheid' (CPU) ofwel een 68xx-processor of een Z80. Bekende computernamen zoals ZX Spectrum en MSX maakten bijvoorbeeld gebruik van deze processor. Daarna is de belangstelling voor deze processoren (en daarmee ook Zilog) bij de meeste mensen snel afgenomen. Zilog heeft zich sindsdien meer gericht op een andere markt, namelijk gespecialiseerde processoren voor diverse fabrikanten. Zo is bijvoorbeeld de Gameboy uitgerust met een afgeleide van de Z80.
eZ80-Acclaim
Sinds een tijdje stort Zilog zich ook weer op de markt voor algemene embedded processoren. De nieuwste familie op dit gebied is de eZ80 Acclaim familie. Deze familie bestaat op dit moment nog maar uit 3 processoren, waarvan er een is uitgerust met een ingebouwde Ethernet MAC.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...