Elektor Team
Over dit artikel

Kleurenspel

met drie LED's

Kleurenspel
Het is heel eenvoudig om LED's te laten knipperen; een simpele blokgolfgenerator is al voldoende. Lastiger, maar ook fascinerender is een circuit waarmee men de intensiteit van LED's heel geleidelijk kan laten veranderen, van heel fel tot uit en omgekeerd. Dat is precies wat deze leuke schakeling doet.
Voor een nauwkeurige sturing van de intensiteit van een of meer LED's kan het beste pulsbreedte-modulatie worden gebruikt. Daarvoor zijn speciale PWM-IC's verkrijgbaar en ook vrijwel alle microcontrollers beschikken over een PWM-oscillator. Maar als een nauwkeurige knipperfrequentie niet belangrijk is, dan is een eenvoudigere methode mogelijk. Men neme twee blokgolfgeneratoren waarvan de frequenties iets verschillen en koppelt de uitgangen via een EXOR-poort aan elkaar. Klaar is de zwevingsgenerator die als mengproduct een heel lage frequentie opwekt, die min of meer driehoeksvormig PWM-gemoduleerd wordt. Zwevings- of interferentie-oscillatoren worden vooral bij metaaldetectoren veel toegepast.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R8...R10 = 1 k
R2,R3,R4 = 976
R5...R7 = 2k2
P1...P3 = instelpotmeter 50
Condensatoren:
C1...C4 = 22 µ/16 V radiaal
C5...C8 = 100 n
Halfgeleiders:
D1...D3 = high-eff. LED (verschillende kleuren)
D4 = 1N4148
IC1 = 74(LS of HCT)132
IC2 = 74(LS of HCT)86
IC3 = 7805
Reacties worden ingeladen...