Over dit artikel

Het spectrum in beeld

Van DC tot 30 GHz in 4 pagina’s

Het spectrum in beeld
Draadloze communicatie is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Tegenwoordig heeft praktisch iedereen, overal en op elk ogenblik wel een of andere zender of ontvanger tot zijn beschikking: GSM’s, radio’s voor de omroepband, WLAN, Bluetooth, noem maar op. En er speelt zich nog veel, heel veel meer af in het radiospectrum. In dit artikel laten we zien wat er allemaal te vinden is in ‘de ether’.
In de loop der tijd hebben wereldwijd diverse instanties zo voor en na bepaalde stukjes in het spectrum toegekend aan bepaalde toepassingen en gebruikers. Hoe die verdeling er ongeveer uit ziet, ziet u in de balk boven aan de pagina’s van dit artikel. Het gebied dat wij hier beschrijven, strekt zich uit van ongeveer 300 Hz tot maar liefst 30 GHz.
De balk is in acht stukjes verdeeld, zogenaamde banden. Deze indeling is gedeeltelijk historisch bepaald en voor een deel ook het resultaat van internationale conventies. Grofweg kunnen we stellen dat frequenties die tot een bepaalde band behoren ongeveer dezelfde technische eigenschappen hebben. Hierbij moeten we opmerken dat er bij de overgang van de ene naar de andere band natuurlijk een bepaalde overlap bestaat wat eigenschappen betreft.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...