Elektor Team
Over dit artikel

Lange leidingen

Nieuwe wegen in chipdesign

Lange leidingen
De toenemende complexiteit en snelheid van chips maakt het noodzakelijk om naar andere verbindingstechnieken te zoeken. Hiervoor zijn nieuwe materialen en processen nodig.
Het lijkt misschien paradoxaal, maar met steeds kleinere transistoren op de chips worden de looptijden van signalen steeds groter. Daarvoor bestaan twee fundamentele oorzaken. Omdat de chips steeds complexer worden, neemt het aantal en de lengte van de verbindingen toe. En door de toenemende snelheid van de signalen (grotere bandbreedte en hogere kloksnelheid) worden looptijdverschillen en overspraak steeds kritischer. Het oplossen van dit dilemma is het gedeelde werkterrein van de materiaalfysicus en de chipontwerper. Elke nieuwe vinding op dit gebied wordt door de halfgeleiderindustrie direct omgezet in nog krachtiger chips. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor microprocessors.
Tot op heden werd miniaturisering bereikt door het steeds verkleinen van de afmetingen van de transistors met behoud van de elektrische functionaliteit.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...