Burkhard Kainka
Over dit artikel

Programmeerbare kristaloscillator

Compact en universeel

Programmeerbare kristaloscillator
De juiste kristalfrequentie altijd bij de hand, dat is handig! Met de hier beschreven oscillatorprint ter grootte van een DIL-IC is het niet meer nodig om op een speciaal geslepen kristal te wachten. De frequentie is middels een RS232-verbinding direct instelbaar vanuit een PC. De oscillator is dankzij zijn geringe faseruis ook geschikt voor kritische hoogfrequent-toepassingen.
De toegepaste programmeerbare oscillator CY27EE16 is een telg van de Cyberclock-familie van Cypress, die al in Elektuur nov. 2004 werd beschreven. Voor de schakeling van de oscillator (figuur 1) is niet veel meer nodig dan een spanningsregelaar. De print neemt maar heel weinig ruimte in en is een veelzijdig inzetbare oscillatormodule. Het kristal is in een voetje geplaatst. Normaal wordt een kristal van 10,000 MHz toegepast. Maar een andere referentiefrequentie is ook mogelijk, bijvoorbeeld voor een toepassing waar twee of meer specifieke frequenties nodig zijn.
De module heeft een I2C-interface en wordt rechtstreeks door de handshake-signalen van de RS232-verbinding geprogrammeerd. Via CTS worden gegevens van de slave gelezen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Component list
Weerstanden:
R1 = 180
R2 = 110
R3, R4 = 4k7
Condensatoren:
C1...C3 = 100 n keramisch
Halfgeleiders:
IC1 = CY27EE16ZE
IC2 = LM317LZ, TO92
D1, D2 = zenerdiode 4V7/500 mW
Diversen:
Kristal 10,0 MHz met voetje
10-polige header
10-aderig flatcable met header-connector en DB9-aansluiting
Reacties worden ingeladen...