Over dit artikel

Servo-stepper

Een robot die echt loopt!

Servo-stepper
Een robotje laten lopen in plaats van rijden, kan een behoorlijk ingewikkelde opgave zijn. De auteur van dit ontwerp heeft daarvoor een bijzonder eenvoudige oplossing bedacht.
Deze robot staat weliswaar niet rechtop op twee poten, maar toch loopt hij echt. En dat met een handjevol elektronica en slechts twee servo’s. In die laatste twee schuilt natuurlijk de kracht van dit ontwerp. De servo’s maken ‘van nature’ de beweging die hier gewenst is, namelijk heen en weer bewegen. Groot voordeel is bovendien dat deze bouwstenen direct door een microcontroller aangestuurd kunnen worden, dat scheelt dus ook nog eens een hoop stuurelektronica (zie figuur 1).
Mechanisch valt de constructie ook wel mee, de poten van de robot zijn namelijk direct aan de assen van de servo’s bevestigd.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden
R1 = 10 k
R2,R3 = 1k5
Condensatoren
C1,C3,C4 = 100 n
C2 = 10 u/16 V radiaal
Halfgeleiders
D1, D2 = low-current LED 3 mm
IC1 = AT90S2313-10PI
Diversen
X1 = keramische resonator 4 MHz
K2 = 5-polige SIL-header
K3,K4 = 3-polige SIL-header
S1, S2 = miniatuur microswitch, (bijv. MBF5B, Conrad bestelnr. 704571)
2 servo’s
2 x batterijhouder voor 2 AAA-batterijen
Reacties worden ingeladen...