Over dit artikel

GPS-ontvanger via USB

Global Positioning System voor eigen toepassingen

GPS-ontvanger via USB
Let op: belangrijke FAQs over het bouwpakket!

Tot nu toe was het niet mogelijk om zelf een GPS-ontvanger te bouwen, omdat de hiervoor noodzakelijke hooggeïntegreerde module alleen in grote aantallen besteld kon worden. Dat is nu gelukkig anders en het wachten was de moeite waard. De nieuwste generatie GPS-ontvangers is niet alleen zeer klein, maar is ook nog eens veel gevoeliger en dat bij een lager stroomverbruik.
Iedereen met interesse in de techniek, watersporters, piloten, zendamateurs, automobilisten of trekkers, zowel privé als beroepsmatig, hebben op zijn minst wel eens een GPS-ontvanger gezien of zich zelfs al eens vergaapt aan een GPS-toepassing. Het GPS-systeem is oorspronkelijk opgezet door het Amerikaanse ministerie van defensie om wereldwijde navigatie voor het Amerikaanse leger mogelijk te maken. Er cirkelen 29 GPS-satellieten om onze planeet die informatie naar beneden sturen en samen zorgen voor een vrijwel volledige werelddekking. Een enkele GPS-ontvanger kan vanwege de kromming van de aarde nooit alle 29 satellieten tegelijk ontvangen. Maar dat is ook helemaal niet nodig, voor het gebruik op het land of op zee zijn steeds maar drie satellieten nodig om de exacte positie (2D-navigatie) te berekenen. Als er meer dan drie satellieten ontvangen worden, dan is het resultaat nauwkeuriger en kan ook de hoogte berekend worden (3D-navigatie).
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden
R1,R2 = 27
R3 = 1k5
R4 = 2k2
R5,R7 = 10 k
R6 = 470
Condensatoren:
C1...C7 = 100 n
Halfgeleiders:
D1 = Low current LED rood,
D2 = Low current LED groen, 3 mm
IC1 = FT232BM
IC2 = LM1117-3.3 (National Semiconductor)
IC3 = 93LC46A/P (Microchip)
Diversen:
BT1 = 3-V-lithium-batterij 20 mm (bijv. CR2032) met houder (bijv. Digikey 1026K-ND)
K1 = USB-B-connector voor printmontage
K2 = 8-polige SMD-connector (Samtec CLP-104-02-G-D-BE-PA)
K3 = 5-polige SIL-connector
X1 = kristal 6 MHz
GPS-ontvanger Trimble Lassen iQ of SQ 3,3 V actieve antenne (zie tekst)
9 draadbruggen
Reacties worden ingeladen...