Over dit artikel

Sensor zorgt voor juiste klimaat

SHT11, een nauwkeurige luchtvochtigheidssensor

Sensor zorgt voor juiste klimaat
Met de sensormodule SHT11 kunnen nauwkeurig de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur worden gemeten. Op de chip zijn twee sensors, een A/D-converter, een kalibratiegeheugen en een seriële interface geïntegreerd.
Meetinstrumenten voor relatieve luchtvochtigheid worden in alle soorten en prijsklassen aangeboden. Maar helaas meestal in de combinatie goedkoop en slecht of goed en erg duur.
Bij het elektronisch meten van de luchtvochtigheid worden meestal capacitieve vochtsensors gebruikt. De meetonzekerheid van een dergelijke eenvoudige sensor kan echter oplopen tot 10%, zelfs bij gekalibreerde instrumenten. De wijze van kalibreren kan namelijk een grote invloed hebben op het meetresultaat.
Het meest betrouwbare meetinstrument op dit gebied is waarschijnlijk de spiegeldauwpuntmeter. Bij dit type meetinstrument wordt een spiegel zover afgekoeld dat de waterdamp in de omgevingslucht op de spiegel condenseert. Een optische sensor registreert het condenseren. Een meetinstrument volgens dit principe is zeer nauwkeurig, maar natuurlijk ook kostbaar.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...