Ton Giesberts
Over dit artikel

5.1 Surround-switchbox

Eenvoudig, maar heel handig

5.1 Surround-switchbox
Vandaag de dag worden (surround) versterkers noodzakelijkerwijs voorzien van een respectabel aantal in- en uitgangen. Wanneer men echter meerdere bronnen met een analoge 5.1-uitgang wil gebruiken, dan blijkt hiervoor maar één aansluiting aanwezig te zijn. Deze switchbox lost dat eenvoudig maar doeltreffend op.
Surround-sound-installaties dringen steeds meer door in de woonkamer. De 5.1-standaard wordt niet meer alleen in de DVD-speler gebruikt. Een SACD-speler (SA staat voor Super Audio) heeft tegenwoordig ook een 5.1-aansluiting. En de huidige geluidskaarten die in computers worden gebruikt, zijn vaak ook in het bezit van een heel arsenaal aan uitgangen. Helaas is bijna geen enkele surround-versterker van meer dan één analoge 5.1-ingang voorzien. Dat maakt het lastig om meerdere analoge surround-bronnen aan te sluiten. In de handel zijn weliswaar schakelkastjes verkrijgbaar, maar het prijskaartje dat hier doorgaans aanhangt, maakt een zelfbouwschakeling eerder noodzaak dan luxe. Daarom presenteren we hier een eenvoudige schakeling.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 10
Condensatoren:
C1 = 100 µF/25 V radiaal
Diversen:
K1...K18 = cinch-chassisdeel verguld (schroefdraad 6,3 mm)
S1 = schakelaar 1x maak
RE1...RE3 = 12-V-relais met 2 wisselcontacten, bijvoorbeeld M4-12H Meisei 960 ?/12 V (Conrad bestelnummer 505170) of equivalent.
Reacties worden ingeladen...