Elektor Team
Over dit artikel

Elektrosmog

geen vuiltje aan de lucht?

Elektrosmog
De telecombedrijven zijn hun marketing-offensief begonnen om mobiel bellend Nederland massaal van de gsm, aan de UMTS te krijgen. De zegeningen? Televisie kijken op de mobiel, videobellen, surfen, 50.000 extra zendmasten, zorgwekkende elektromagnetische straling…
Vorig jaar deed de publicatie van een studie in het Duitse Naila veel stof opwaaien. Een aantal artsen had sinds de plaatsing van een zendmast voor het mobiele telefoonnet in 1994 statistieken bijgehouden van de gezondheid van hun patiënten in de buurt (binnen een straal van 400 meter) van de zendinstallatie, en deze vergeleken met de gezondheid van een groep daarbuiten. Dat zag er niet best uit: onder de patiënten vlakbij de zendmast kwam minstens tweemaal zo vaak kanker voor, en de gemiddelde leeftijd van de kankerpatiënten was gemiddeld 8,5 jaar jonger [1].
Ook het meer dan drie miljoen euro kostende Reflex-onderzoek [2], dat werd verricht in opdracht van de Europese Unie, zorgde voor veel opschudding: er bleek dat hoogfrequente elektromagnetische straling op UMTS- en gsm-frequenties op dna-strengen eenzelfde effect had als Röntgenstraling: breuken in de dna-strengen, en daarmee onvrijwillige genmodificatie en wijziging van de erfelijke eigenschappen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...