Burkhard Kainka
Over dit artikel

Elektrosmog is te horen!

EMC-speurneus

Elektrosmog is te horen!
Er wordt tegenwoordig veel over EMC (ElektroMagnetische Compatibiliteit) gesproken en velen hebben angst voor de mogelijk gevaarlijke elektrische en magnetische straling. Het ingebeelde, maar soms ook reële gevaar loert overal en men kan het niet zien of ruiken - maar met de EMC-speurneus kan men het wel horen!
Citaat uit een artikel over Elektrosmog: "Elektro-smog kan men niet zien of horen." Kan men dat niet? Maar men kan het wel, namelijk met de EMC-speurneus! Een kleine schakeling met een batterij en een hoofdtelefoon maakt elektrische en magnetische velden hoorbaar. Loop er eens mee door uw woning of door de stad en u zult versteld staan van wat er allemaal te horen is. Met deze schakeling krijgt u een zesde en zevende zintuig voor magnetische en elektrische velden.
Brom- en zoemtonen
Had u gedacht dat uw kwartswekker magnetisch tikt, dat uw energie-spaarlamp elektrisch zoemt of dat uw draadloze telefoon zelfs in rusttoestand niet echt in rust is?
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R3 = 10 k
R2,R4 = 100 k
R5 = 1 k
Condensatoren:
C1,C3,C4 = 10 µ/16 V radiaal
C2 = 220 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
T1...T3 = BC547B (T1 ook BC549C, zie tekst)
Diversen:
S1 = schakelaar 1x maak
Bt1 = penlight-batterij (liefst alkaline) met houder
K1 = 3,5 mm stereo klinkstekerbus (zie tekst)
K2 = 3-polige printkroonsteen, steek 5 mm
Print 040424-1 leverbaar via THePCBShop
L1 = spoel, eventueel met ferrietkern (zie tekst)
ANT = staafantenne of stuk draad (zie tekst)
Reacties worden ingeladen...