Luc Lemmens
Over dit artikel

Loodvrij

Lab-praat

Loodvrij
Op 1 juli 2006 is het zover, dan is op grond van de Europese richtlijn RoHS (Restriction of Hazardous Substances) onder meer het gebruik van lood in de elektronica (grotendeels) verboden.
Dit betekent heel wat meer dan alleen het omschakelen naar loodvrij soldeertin. Zo moeten o.m. soldeertechnieken aangepast worden aan de hogere temperatuur die nodig is bij loodvrij solderen. Componenten moeten die temperatuur kunnen verdragen en hun aansluitingen mogen niet meer met loodhoudend soldeer vertind zijn.
We zien eigenlijk de laatste maanden pas dat fabrikanten vaart maken om het label ‘Pb-free’ aan hun componenten te mogen hangen, maar het is zeker niet ondenkbaar dat sommige oudere onderdelen volgend jaar - tijdelijk - niet meer verkrijgbaar zullen zijn.
Boze tongen beweren dat heel wat elektronicabedrijven af moeten haken omdat ze de overstap naar loodvrij te laat maken. De tijd zal het leren: dergelijke uitspraken waren ook te horen bij de invoering van de EMC-richtlijn, maar van de toen gevreesde grote shake-out is niet veel te merken geweest.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...