Over dit artikel

Verlichting-wisselschakelaar

-

Verlichting-wisselschakelaar
Het is niet altijd nodig dat de vaste verlichting in huis op volle helderheid brandt. Vaak zou een wat zwakkere verlichting toereikend zijn, mits die zonodig op 'volle kracht' kan worden geschakeld. Daarvoor is een installatie nodig met twee gescheiden schakelbare stroomkringen, die meestal niet aanwezig zijn. Voor wie er tegen op ziet om sleuven te frezen en te stukadoren, kan deze schakeling uitkomst brengen. Bij normale bediening van de lichtschakelaar gaat de gedimde verlichting aan (LA1). Als vol licht nodig is, wordt de schakelaar uit gezet en binnen een seconde weer aan gezet. De gedimde verlichting kan weer worden ingeschakeld door de schakelaar minstens drie seconden uit te zetten. Met deze elegante methode hoeft niet eens de aanwezige schakelaar door een dubbel exemplaar te worden vervangen, u hoeft alleen maar deze schakeling voor de lampen op te nemen.
Hoe is dat nu mogelijk? Direct na het inschakelen trekt miniatuur relais RE2 aan omdat het achter de gelijkrichter zit. RE1 is via het rustcontact van RE2 aangesloten en krijgt nu dus geen stroom, waardoor LA1 via het rustcontact van RE1 spanning krijgt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 100
R2 = 680
Condensatoren:
C1 = 4700 µ/25 V
Halfgeleiders:
D1,D2 = 1N4001
B1 = B80C1400, rond
Diversen:
K1...K3 = 2-polige printkroonsteen, steek 7,5 mm
F1 = zekering 4 AT met printhouder
TR1 = printtrafo sec. 12 V/1,5 VA, kortsluitvast
RE1 = vermogens printrelais 12 V, 2 x wissel
RE2 = miniatuur printrelais 12 V, 2 x wissel
Reacties worden ingeladen...