Elektor Team
Over dit artikel

Servo's aansturen via RS232

-

Servo's aansturen via RS232
Servo’s hebben altijd een grote aantrekkingskracht op beginnende elektronici. Waarschijnlijk is dat omdat je met servo’s iets kunt ‘laten bewegen’. Het enthousiasme wordt echter al snel gedempt wanneer blijkt dat het ontwerpen en bouwen van een servobesturing geen eenvoudige zaak is. Natuurlijk kunnen we een servo besturen met een goeie ouwe 555 en een handjevol passieve componenten, maar dat is niet wat de nieuwe generatie wil, want ‘dat kan niet door een computer worden aangestuurd’.
Hier biedt de edeFT639 soelaas. Deze 8-pens chip bestuurt maar liefst vijf servo’s tegelijk en wordt zelf aangestuurd via een seriële lijn op 2400 baud. Zoals uit het schema blijkt, zijn als externe componenten alleen een ontkoppelcondensator, twee weerstanden en een diode nodig. De weerstanden en de diode beschermen de chip tegen de negatieve spanningen die op een normale RS232-lijn gebruikt worden. Als de chip wordt aangestuurd met een serieel signaal op TTL-niveau, zoals van een PIC of van een Basic-Stamp-systeem, dan kan deze niveau-aanpassing worden weggelaten en wordt de ingangslijn rechtstreeks aangesloten op pen 4.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 22 k
R2 = 10 k
Condensatoren:
C1, C4 = 100 µ/25 V radiaal
C2, C3 = 100 n
Halfgeleiders:
D1 = 1N4001
D2 = 1N4148
IC1 = 7805
IC2 = edeFT639 (Elab Inc.; www.elabinc.com)
Diversen:
5 stuks 3-polige SIL-pinheaders
Evaluatie-software van de site van Elab Inc.
Reacties worden ingeladen...