Over dit artikel

Eenvoudige venstercomparator

-

Met slechts enkele onderdelen kan een venstercomparator worden gebouwd, waarmee kan worden gecontroleerd of een ingangsspanning Uin binnen een bepaald spanningsbereik ligt.
Het eerste schema toont een uitvoering met bipolaire voedingsspanning. Aan de ingang van het comparator-IC zijn twee diodeparen aangesloten, waardoor via R1 en R2 stroom loopt. Als de ingang van de schakeling open is, dan is door de spanningsval over dubbeldiode D2a/D2b (met hun midden aan massa) de spanning op de inverterende comparatoringang +0,7 V en die op de niet-inverterende ingang 0,7 V. De uitgang ligt dan op -Ub-potentiaal omdat het ingangsspanningsverschil negatief is. Het spanningsverschil tussen de ingangen is de spanning op de niet-inverterende ingang minus de spanning op de inverterende ingang.
Als nu bijvoorbeeld een positieve ingangsspanning aanwezig is, dan geleidt diode D1b en de spanning op de niet-inverterende ingang van IC1 wordt hoger. Deze spanning ligt steeds ongeveer 0,7 V onder de ingangsspanning.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...