Elektor Team
Over dit artikel

Universele eindtrap-in/uitgang

-

Universele eindtrap-in/uitgang
Deze tweedelige schakeling is in eerste instantie bedoeld als aanvulling op 'Compacte eindversterker' in deze uitgave. Maar ze kan ook uitstekend dienst doen bij IC-versterkers die geen eigen inschakelvertraging bezitten.
Het gaat hier om een ingangstrap (niet meer dan een weerstand en een condensator) en inschakelvertraging met relais voor de versterkeruitgang.
Voor het ingangssignaal is een klein printje ontworpen waarop een cinchbus en een ingangscondensator geplaatst zijn. Direct aan de ingang vinden we R1. Deze weerstand houdt de ingangskant van de condensator op massapotentiaal. Hij voorkomt dus dat een eventuele offset van de ingang van de aangesloten eindversterker een offset-spanning op de ingang van het schakelingetje zou veroorzaken als er geen ingangsbron zou zijn aangesloten. Dit zou anders een behoorlijke knal in het geluid kunnen veroorzaken bij het aansluiten. Voor de condensator is rekening gehouden met grotere MKP-of MKT-uitvoeringen. Er zijn meerdere steken op het printje aanwezig om het kiezen of vervangen van de ingangscondensator zo gemakkelijk mogelijk te maken. De maximale grootte is 18x27,5x31,5 mm (BxHxL).
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 270 k
R2 = 1,2 k
R3,R4 = 1 M
P1 = 250 k instel
Condensatoren:
C1 = 4µ7 MKT/MKP (zie tekst)
C2 = 47 n
C3 = 10 µ/63 V radiaal
Halfgeleiders:
D1,D3 = 1N4148
D2 = 24V/1,3 W
D4 = 1N4002
T1 = BS170
Diversen:
K1 = cinch-bus voor printmontage, bijv. T-709G van Monacor
K2, K3 = autosteker voor printmontage, verticaal 2-pens
RE1 = printrelais 24 V/16 A (bijv. Omron G2R-1-24, 1100 Ohm, of Schrack RT314024, 1440 Ohm)
Reacties worden ingeladen...