Over dit artikel

Codeslot met één toets

-

Codeslot met één toets
Het bijzonder van dit codeslot is dat het met slechts één toets te bedienen is. In situaties waar een vandalismebestendige oplossing is vereist, heeft deze schakeling een groot financieel voordeel: er hoeft slechts één stevige toets te worden aangeschaft. Het nadeel van deze oplossing is natuurlijk dat het wat langer duurt voordat de code is ingevoerd.
De werking van het codeslot is als volgt. Na een druk op de toets begint de PIC16F84 te tellen met een snelheid van één hertz. De cijfers zijn zichtbaar op het LED-display. De toets dient pas te worden losgelaten op het moment dat het juiste cijfer zichtbaar is. Deze handeling dient voor de gehele code steeds herhaald te worden. De tijd tussen het loslaten van de knop en het opnieuw indrukken van de knop voor het volgende cijfer mag niet meer dan 15 seconden bedragen. Na het laatste cijfer dient de letter 'E' (Enter) te worden ingevoerd. Wanneer een foutieve code is ingevoerd, laat het display 15 seconden een 'F' (Fault) zien. Als de code drie maal achter elkaar onjuist wordt ingevoerd, blokkeert het slot voor 1 minuut. Het display toont dan een knipperende 'F'.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1...R8, R11 = 1 k
R9 = 100
R10 = 6k8
Condensatoren:
C1 = 100 n
Halfgeleiders:
D1 = LED Groen, low-current
D2 = 1N4148
IC1 = PIC16F84 (geprogrammeerd, EPS 040481-41)
LD1 = 7-segment-display, rood, common-anode (bijv. Kingbright Sc56-11SRWA)
T1 = BC547B
Diversen:
JP1 = 3-polige SIL-header met jumper
K1 = 3-polige printkroonsteen, steek 5 mm
Re1 = Relais 5 V (bijv. Omron G6A-234P-ST-US-DC5)
S1 = schakelaar 1 x maak, vandalisme-bestendig (zie tekst)
X1 = Keramische resonator 4 MHz
Reacties worden ingeladen...