Over dit artikel

Eenvoudige microfoonvoorversterker

-

Aan de microfoon van een 27-MHz-radio worden geen hoge eisen gesteld. Een frequentiebereik van 50 Hz tot 5 kHz is ruim voldoende voor spraak. Bovendien is meestal de gevoeligheid het belangrijkste, omdat men dan niet steeds de microfoon onder de neus hoeft te houden om verstaanbaar te zijn. Er zijn weliswaar microfoons met ingebouwde extra versterker te krijgen, maar als men een klein versterkertje inzet, werkt de voorhanden zijnde microfoon even goed.
Het hier beschreven ontwerp bestaat uit weinig onderdelen en is zeer bescheiden. De benodigde voedingsspanning bedraagt slechts 1,5 tot 2 V. De stroomopname is eveneens bescheiden met 0,8 mA, waardoor de voeding gemakkelijk met een 10-k?-weerstand, drie in serie geschakelde dioden en twee 10-?F-afvlakcondensatoren van de voorhanden zijnde 13,8 V af te tappen is, voor het geval men geen batterij in wenst te zetten.
Over de versterker valt weinig speciaals te vertellen. Aan de ingang kan zowel een standaard dynamische microfoon als een electret-microfoon worden aangesloten.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...