Elektor Team
Over dit artikel

Low-drop regelaar met indicatie

-

Nog steeds wordt veel logica met 5 volt gevoed en het ligt dan voor de hand om een schakeling met een gewone stabilisator vanuit een 9-V-blokbatterij te voeden. Het nadeel van deze benadering is echter dat de capaciteit van een blokbatterij zo laag is, en de prijs juist hoog. Ook de NiMH-revolutie die voor aanzienlijk grotere capaciteiten bij (penlite-) accu’s heeft gezorgd, schijnt aan de blokbatterij-generatie voorbij te zijn gegaan.
Het zou dus voordeliger zijn wanneer 5 volt uit bijvoorbeeld 6 volt afgeleid kan worden. Dat zijn dus 4 'gewone' batterijen of 5 NiMH-cellen. Ook een 'ouderwetse' gasdichte loodaccu van 6 V is natuurlijk heel bruikbaar, of twee Lithium-cellen.
Met de LP2951 is een dergelijke voeding gemakkelijk te realiseren. De LP2951 is een evergreen van National Semiconductor die u regelmatig in Elektuur-ontwerpen tegenkomt. Dit IC kan maximaal 100 mA leveren bij een ingangsspanning groter dan 5,4 V. Er zijn overigens ook versies voor 3,3 en 3 V te krijgen en zelfs een instelbare versie.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...