Over dit artikel

Fantoomvoeding op batterijen

-

Fantoomvoeding op batterijen
Professionele microfoons werken vaak met een fantoomvoeding van 48 V. Deze wordt via de signaallijnen toegevoerd en dient van zo goed mogelijke kwaliteit te zijn. Voor een draagbare oplossing is het gebruik van 32 penlites in serie niet erg handig. Met deze schakeling zijn er maar 4 penlites nodig (of 5 oplaadbare 1,2-V-cellen).
Als principe hebben we voor een standaard push-pull omvormer gekozen, waardoor de aansturing eenvoudig en de uitgangsspanning goed voorspelbaar is. Een ander voordeel is dat nu geen complexe tegenkoppeling nodig is.
Voor de dimensionering gaan we uit van de spanning van een set verse batterijen. We wekken in de secundaire spoel iets meer spanning op dan nodig, zodat bij een lagere batterijspanning nog voldoende spanning voor de lineaire spanningsregelaar over is (zie schema in figuur 1).
T1 en T2 worden door een monostabiele/astabiele multivibrator in- en uitgeschakeld. Hiervoor is een 4047 low-power multivibrator gekozen, die hier astabiel en in free running mode wordt gebruikt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...