Elektor Team
Over dit artikel

Afstandsbedieningsverlenger via HF: zender

-

Afstandsbedieningsverlenger via HF: zender
We hebben in de loop der jaren al meerdere varianten van een afstandsbedieningsverlenger in Elektuur gepubliceerd, maar nog geen via HF. Tegenwoordig zijn zender-en ontvangermodules die via de bekende 433-MHz-frequentie werken, vrij goedkoop en in ruime keuze in de handel verkrijgbaar. In het hier beschreven schema wordt gebruik gemaakt van een zend/ontvang-combinatie van Conrad, die opvalt door de lage prijs. Een nadeel van deze combinatie is echter de beschikbare bandbreedte. Die is met 2 kHz vrij beperkt, maar voor onze toepassing nog net voldoende.
Wij gaan uit van het RC5 remote control system van Philips. Dat is ondertussen wellicht wat achterhaald, maar vindt nog steeds veel toepassing, zeker voor eigen ontwikkelingen. De minimale pulslengte bij RC5 bedraagt 0,89 ms. De maximale frequentie is dus 562 Hz (1/(2•0,89)). Dit komt nog redelijk door de HF-verbinding heen. Bij de ontvanger moet dan wel een pulsverlenging plaats vinden.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 100
R2 = 4k7
Condensatoren:
C1, C3 = 100 µF/10V radiaal
C2 = 100 n keramisch
Spoelen:
L1 = 10 µH
Halfgeleiders:
D1 = 5V1/0W5
T1 = BC547B
IC1 = SFH5110-36
Diversen:
S1 = miniatuur-schuifschakelaar SX254 Hartmann (Conrad artikelnr. 708062) of 3-polige pinheader + jumper
MOD1 = 433,92 MHz AM-zendermodule uit set Conrad 130428
Reacties worden ingeladen...