Over dit artikel

50 Hz sinusgenerator

-

50 Hz sinusgenerator
De gevorderde elektronicus denkt bij een sinusgenerator natuurlijk direct aan een Wien-brug. Maar een klein nadeel van deze geniale brug is dat de versterkingsfactor hiervan niet gemakkelijk instelbaar is. Is de lusversterking van de totale schakeling iets te klein, dan zal de oscillator niet betrouwbaar starten. Een te grote lusversterking leidt al snel tot veel vervorming.
De hier gepresenteerde schakeling combineert de functies van een laagdoorlaat-filter en een integrator. Hierdoor ontstaat een precisie 50-Hz-generator met relatief weinig vervorming. In het schema zijn de details van de schakeling te zien. Wat direct opvalt is dat in deze schakeling een instelorgaan voor de lusversterking ontbreekt. Opamp IC1b fungeert als inverterende integrator. Omdat de spanning aan de uitgang van deze opamp groot is, zal een blokgolf ontstaan met de nodige harmonischen. De schakeling met R4, D1 en D2 begrenst deze blokspanning tot de gewenste waarde. Voor een grotere schakelsnelheid zou in plaats van de zenerdiodes een serieschakeling van gewone 1N4148's kunnen worden gebruikt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2,R3 = 47 k
R4 = 4k7
R5 = 100
Condensatoren:
C1,C2,C3,C6,C7 = 100 n
C4,C5 = 1 n
C8,C9 = 47 µ/25 V radiaal
Halfgeleiders:
D1,D2 = zenerdiode 5,6 V/400 mW
IC1 = LF353DP
Reacties worden ingeladen...