Over dit artikel

Precieze koptelefoonversterker

-

Ontwerpen voor koptelefoonversterkers zijn er genoeg. Deze versie heeft echter enkele bijzonderheden, waardoor wij plaatsing in de HG toch zinvol vonden.
Allereerst is er gekozen voor een vrij conventionele ingangstrap die in de vorm van een differentiële versterker met dubbel-FET T2/T3 is uitgevoerd. Niet zo conventioneel is dat het door T3 versterkte (drain)signaal niet naar een weerstand of een stroombron wordt gestuurd. Hoewel T1 een stroombron vormt, wordt toch het source-signaal van T3 gebruikt om T5 aan te sturen. Voor wisselspanningen is deze signaalweg ondanks de stroombron laagohmig voor de differentiële versterker. Volgens metingen levert deze opzet alleen al een reductie van harmonische vervorming van meer dan 80 dB bij 1 kHz (<<0,01%) op.
T5 is als emittervolger geschakeld en stuurt de gate van T6 laagohmig aan, vanwege de niet te onderschatten gate-capaciteit van de HEX-FET. T6 werkt samen met IC1, de bekende spanningsstabilisator LM317 die hier als stroombron is geschakeld.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...