Elektor Team
Over dit artikel

Ontstoring voor modelbouw-ontvanger

-

Ontstoring voor modelbouw-ontvanger
Storing in ontvangers is bij modelbouwers geen onbekend fenomeen. In grotere modellen en/of elektrisch aangedreven modellen zie je dan ook vaak voorzorgsmaatregelen in de vorm van ferrietkraaltjes verwerkt in de servosnoeren, om te voorkomen dat deze als antenne fungeren en storingen uit de ether doorgeven aan de ontvanger.
Als je hiervoor heel kleine ferrietkraaltjes gebruikt, is het noodzakelijk om eerst de connector los te maken, vervolgens het snoer er doorheen te halen (en eventueel een aantal windingen om het ferrietmateriaal te maken) om vervolgens de connector er weer op te solderen.
Een andere bron van storing kan via de voeding in de ontvanger problemen veroorzaken. Normaal gesproken wordt de accu rechtstreeks op de ontvanger aangesloten. De servo’s op hun beurt worden vanuit de ontvanger van voedingsspanning voorzien. Bij het bewegen van de servo’s kunnen hierbij flinke stromen gaan lopen, waarbij de servo ook nog eens wat 'rommel' op de voedingsspanning veroorzaakt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
In het schema en op de print zijn de aansluitingen 1 en 2 van de connectoren K9 t/m K16 verwisseld. Hierdoor kunt u de servo’s niet meteen via de standaard snoertjes aansluiten. Als u de servosnoertjes niet wilt aanpassen, dan kan de print vrij eenvoudig gemodificeerd worden.

Hiertoe moeten de aansluitingen 1 en 4 van spoel L9 worden verwisseld. Onderbreek de printsporen naar deze pennen en soldeer vervolgens een stukje draad tussen pen 1 van de spoel en pen 1 van K17. Vervolgens soldeert u een tweede stukje draad tussen pen 4 van de spoel en pen 2 van K17. Nu kunnen uw servo’s zonder aanpassingen op de print worden aangesloten.

Wie de print bij ThePCBShop bestelt, krijgt een aangepaste print die te herkennen is aan de opdruk 054018-1a.
Component list
Weerstanden:
R1 = 1 Ohm
Condensatoren:
C1 = 100 n
C2 = 22 p
Diversen:
L1...L8,L10 = ferrietspoeltje SMD 1206 (bijv. Digikey PMC1206-202-ND)
L9 = common-mode spoel (bijv. Digikey CM1011-254-ND)
K1...K8 = servosnoer
K9...K17 = 3-pens SIL-header
Reacties worden ingeladen...