Over dit artikel

Naderingsschakelaar

-

Naderingsschakelaar
De hier gepresenteerde schakeling betreft een ongebruikelijk gevoelige en stabiele naderingsschakelaar. De bouwkosten van dit circuit blijven tot een minimum beperkt. Als de GND van de schakeling echt met net-aarde wordt verbonden, zal een hand op een afstand van 20 cm al worden gedetecteerd. Maar zonder net-aarde is het bereik nog steeds ongeveer 7 cm. De naderingsschakelaar zal een hard geluid laten horen zodra een lichaam in de buurt wordt gedetecteerd.
Voor de sensor mag een breed scala van metalen objecten worden gebruikt. Een deurknop, een stuk aluminium folie, zelf een complete fiets. Bovendien worden alle metalen objecten dicht bij de sensor zelf een sensor. Bijvoorbeeld als een stuk aluminiumfolie aan de onderkant van een tafelblad met de sensor-ingang van deze schakelaar wordt verbonden, zal het aanraken van metalen objecten die op de tafel staan ook het alarm doen afgaan.
In het schema zijn de details van deze schakeling te zien. De sensor is verbonden met het open einde van R1. Weerstand R1 is strikt genomen niet noodzakelijk, maar dient ter beveiliging van de ingang voor het geval de sensor direct wordt aangeraakt.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 10 k
R2 = 4k7
R3 = 1 k
R4 = 47 k
R5 = 47 k
P1,P2 = 100 k meerslagen instel, horizontale montage
Condensatoren:
C1,C2 = 22 p
C3 = 22 µ/40 V radiaal
C4 = 10 n
C5 = 100 µ/25 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
D2 = LED rood
IC1 = 4093
Diversen:
BZ1 = AC-buzzer
Reacties worden ingeladen...