Over dit artikel

MIDI-adapter voor PC-geluidskaart

-

De SoundBlaster en compatibele geluidskaarten beschikken standaard over een MIDI-aansluiting. Helaas voldoet deze MIDI-interface niet aan de MIDI-norm en is een externe adapter vereist. Vergeleken met adapters uit de handel die vaak niet aan de MIDI-norm voldoen en kostbaar zijn, is de hier beschreven adapter dé manier om de MIDI-interface van een geluidskaart op professionele wijze én goedkoop te benutten.
Het schema van deze MIDI-adapter is verre van ingewikkeld en voldoet nauwkeurig aan de aanbevelingen uit de MIDI-norm. Deze schakeling is al bijna 10 jaar oud. De auteur heeft verscheidene exemplaren gebouwd, waarvan sommige bij voorstellingen zijn gebruikt. Zelfs in kritieke situaties hebben ze altijd goed gewerkt.
We hebben al vermeld dat de schakeling voldoet aan de aanbevelingen van de MIDI-norm, maar op twee punten is ze zelfs verbeterd: We gebruiken niet de snelle 6N136-optocoupler uit de norm, maar een ultrasnelle 6N137-optocoupler (IC1) die de flanken van het signaal vrijwel niet vervormt. En we passen een buffer toe in de vorm van een Schmitt-trigger (IC2).
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...