Over dit artikel

Eenvoudige accuregelaar

-

Deze kleine maar zeer effectieve schakeling beschermt een loodaccu (12 V zonnecelaccu of autoaccu) tegen overladen door een zonnepaneel. Om dit te bereiken wordt bij een spanning van 13,8 V zachtjes een ventilator ingeschakeld, die harder gaat draaien naarmate de spanning dichter bij 14,4 V komt. De spanning waarbij de ventilator actief wordt, bedraagt 12 V (zenerdiode) + 1,1 V (LED) + 0,7 V (UBE van de transistor) = 13,8 V.
In tegenstelling tot een oplossing met een relais of opamp schakelt de regeling hier geleidelijk in. Daardoor wordt voorkomen dat voortdurend een relais tikt of de ventilator hoorbaar in- en uitschakelt. Als de spanning lager is dan 13 V trekt de schakeling helemaal geen stroom (met enige fantasie kan dit 'auto-power-off' genoemd worden).
Bij de opbouw van de schakeling moet worden gelet op de polariteit van de zenerdiode en de LED. De transistor moet op een koellichaam worden gemonteerd en wordt vooral warm als hij nog niet helemaal is open geregeld, dus bij een spanning van ongeveer 14 V.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...