Over dit artikel

CCO-metaaldetector

-

CCO-metaaldetector
Voor zover de auteur weet, vertegenwoordigt de hier gepresenteerde metaaldetector een apart genre. Deze schakeling werkt in combinatie met een middengolfradio en is vooral bedoeld om de fantasie te prikkelen.
Deze schakeling werkt uitstekend wanneer een geschikte heterodyne ontvanger is afgestemd op de middengolf,. Een kleine munt op een diepte van 18 cm zal via de luidspreker van de radio een frequentieverschuiving laten horen van een hele toon. Daarom zou voorzichtig kunnen worden geconcludeerd dat deze schakeling net zo gevoelig is als een metaaldetector van het inductie-balans-type. Maar dan met slechts een fractie van de hoeveelheid gebruikte componenten.
Deze schakeling is feitelijk gebaseerd op het principe van de transformator-gekoppelde oscillator. Een versterktrap krijgt een bepaalde terugkoppeling door middel van een transformator, waardoor oscillatie ontstaat. Daarom zou deze oscillator ook een Coil Coupled Oscillator (CCO) kunnen worden genoemd.
De schakeling zoals te zien in het schema behoeft enige toelichting. Zonder L2 en C1 zal de schakeling fungeren als een gewone beat-frequency-operation (BFO) detector.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...