Over dit artikel

Racebaan-timer

Voor snelle jongens

Racebaan-timer
Een modelracebaan is een leuk stukje jongensspeelgoed. Maar ook 'grote' jongens willen graag nog eens een stukje modelracen. Natuurlijk heet het in dat geval geen 'spelen' meer, maar 'hobbyen'. Als men dan een vriendje uitnodigt voor een wedstrijd, kunnen de gemoederen soms hoog oplopen als het er om gaat wie het eerste over de finish passeerde. Deze schakeling kan u bij dergelijke situaties helpen.
Bij racewedstrijden is er eigenlijk maar één ding belangrijk: wie is het snelst? Nou is het vaak zo dat het verschil duidelijk te zien is, maar een enkele keer liggen de koplopers neus aan neus en spreekt men van een 'fotofinish'. Het installeren van een complete foto-installatie is natuurlijk wel mogelijk bij een modelracebaan, maar misschien gaat dat u net iets te ver. Iets minder vergaand en ook erg precies is dit bouwontwerp. Het schema is, dankzij het gebruik van een microcontroller, redelijk eenvoudig van opzet.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2,R6 = 22 k
R3 = 2,2 k
R4,R5 = 1 k
R7 = 18
Condensatoren:
C1...C5 = 10 µ/25 V radiaal
C6...C8,C11 = 100 n
C9,C10 = 22 p
Halfgeleiders:
D1,D2 = low current LED 3 mm
D3,D4 = IR-LED, bijv. TSUS5202
D5,D6 = IR PIN-fotodiode, bijv. BPW41 IC1 = AT89C2051-24PI (geprogrammeerd, EPS 040395-41)
IC2 = MAX232
IC3 = TLC272
Diversen:
K1 = 4-polige SIL-connector K2 = 9-polige haakse sub-D-connector, female, voor printmontage
X1 = kristal 12 MHz
Reacties worden ingeladen...