Over dit artikel

Solar lamp

Tuinverlichting zonder kabel

Solar lamp
Lampjes die op zonne-energie werken, zijn tegenwoordig voor een habbekrats te koop, dus wij gaan u zeker niet aanraden zoiets zelf te bouwen. Maar waarschijnlijk vergaat het u net als ons: je hebt zo’n ding in de handen en vraagt je af wat er in zit en hoe ze het voor dat geld kunnen maken. We hebben er een uit elkaar gehaald om onze en uw nieuwsgierigheid te bevredigen.
We duiken maar meteen in het schema, want aan de buitenkant is er weinig bijzonders te zien aan zo'n lamp die meestal voor tuin- of vijververlichting wordt gebruikt. Het enige opvallende is het zonnepaneeltje aan de bovenkant.
De zonnecel bestaat in feite uit 8 kleine cellen, zodat de onbelaste spanning ongeveer 8 x 0,45 = 3,6 V bedraagt bij belichting. Deze spanning moet altijd hoger zijn dan de laadspanning die nodig is voor twee NiCd-cellen (ongeveer 2,8 V plus 0,3 V voor de Schottky-diode). Verder zorgt de wat hogere zonnecelspanning er voor dat ook bij wat minder zonlicht toch nog wordt geladen, zij het met een lagere stroom.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...