Over dit artikel

microColossus

Data beschermen en controleren met een PIC

microColossus
Cryptografie of versleuteling wordt gewoonlijk geassocieerd met geheimhouding, maar er zit nog een kant aan versleuteling en dat heeft juist te maken met openbaarheid. Deze techniek, die goed past in het thema beveiliging, is data-authentificatie: technieken om te verifiëren dat er niet met de gegevens geknoeid is.
Als financiële beslissingen afhankelijk zijn van opgeslagen gegevens, dan is er een motief om met die gegevens te knoeien. Falsificatie van gegevens kan een blunder maskeren of een rapport wat leesbaarder maken; je kunt er een lucratief contract mee binnenslepen of een fatale fout onder de mat vegen. Gegevens geheim houden is een zwakke keuze, omdat die gegevens nodig kunnen zijn voor de dagelijkse beslissingen of zelfs beslissingen op nog kortere termijn.
Het apparaat dat we in dit artikel beschrijven, is een data-authentificator. De authentificatiecode (het waarmerk) van gegevens uit een datalogger wordt gecontroleerd. Deze code, dit waarmerk, werd eerder door de logger gegenereerd om te kunnen verifiëren of er niet met de gegevens is geknoeid.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R4,R6,R7 = 22 k
R2 = 10 k
R3,R5 = 2k2
R8 = 270 ?
Condensatoren:
C1 = 100 n
C2 = 22 µ/16 V radiaal
C3,C4 = 10 µ/16 V radiaal
Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
T1,T2 = BC557B
T3 = BC547B
IC1 = PIC12F675-C/P(geprogrammeerd, EPS 040267-41)
IC2 = 7805CP
Diversen:
K1 = 9-voudige haakse sub-D-connector (female), voor printmontage
K2 = 5-voudige pinheader, enkele rij
Res1 = keramische resonator 8,000 MHz
8-pens IC voetje
RS232 seriële kabel (1:1 doorverbonden, niet gekruist)
Reacties worden ingeladen...