Over dit artikel

Elektronische clignoteur

Betrouwbaar knipperen met een FET

Elektronische clignoteur
Sommige motorrijders hebben niet alleen verstand van motoren, maar ook van elektronica, zoals uit dit artikel blijkt. De auteur had problemen met de mechanische clignoteur op zijn Harley en bedacht daarvoor een elektronisch alternatief. Handig voor motoren, maar ook voor andere twee- en vierwielige voertuigen.
Een mechanische clignoteur (of pinkdoos, zoals onze zuiderburen die noemen) zorgt op een bromfiets, motor of auto voor het regelmatig knipperen van de lampen in de richtingaanwijzers. Zo'n clignoteur bestaat uit weinig meer dan een relais of een bimetaal, maar dat wil na langdurig gebruik wel eens de geest geven. En dan is de vraag: kun je nog zo'n originele clignoteur ergens vandaan halen of zelf iets betrouwbaars bouwen met behulp van wat elektronica?
Dat het gemakkelijk zelf kan met behulp van enkele onderdelen, laten we hier zien.
De kern bestaat uit een N-kanaals power-MOSFET die geschikt is voor stromen tot 26 A.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 1 k
R2,R3 = 150 k
R4 = 100 k
R5,R6 = 10 k
Condensatoren:
C1 = 150 µ/16 V radiaal
C2 = 270 n
Halfgeleiders:
D1 = 1N4001
D1,D2 = 1N4148
T1 = IRFZ34N
T2,T3 = BC558
Reacties worden ingeladen...