Over dit artikel

Toleranties

Labpraat

Toleranties
Hoe nauwkeurig moet u zijn? Prijzen in de supermarkt worden afgerond op centen, maar bij de prijzen van auto's gebeurt dat afronden vaak op honderden euro's. Er is dus kennelijk een verband tussen de hoogte (grootte) van een bedrag en de nauwkeurigheid.
Dat gevoel misleidt ons nogal eens, want wij zijn erg geneigd in absolute bedragen te denken. Wanneer een verkoper zegt dat een product slechts 5% duurder is en dat dat toch niet veel is, stel ik altijd onmiddellijk voor dat hij mij dan maar 5% van zijn maandsalaris geeft. Het is immers niet veel? Jammer genoeg heb ik op deze wijze nog nooit een cent binnengehaald.
Wanneer u een gewone transistor zoals de BC547B toepast, dan heeft de versterkingsfactor een tolerantie van wel 100%. Veel elektrolytische condensatoren hebben toleranties van -20 tot +50%. Bij weerstanden is een tolerantie van 5% of 1% heel gewoon, maar de meeste condensatoren hebben minstens 10% tolerantie. Als je er zo naar kijkt, dan is het een wonder dat schakelingen kunnen werken! Of toch niet?
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...