Over dit artikel

Naar de radio luisteren met Matlab

De nieuwe software-DRM-ontvanger Diorama

Naar de radio luisteren met Matlab
DRM maakt digitale ontvangst mogelijk van programma’s op de korte-, midden- en langegolf met een tot dusver ongehoorde kwaliteit. Met de open-source-ontvanger Diorama van de TU Kaiserslautern kunnen DRM-uitzendingen op de PC worden gedecodeerd en zelfs opgenomen worden. Interessant is de implementatie in Matlab - hierdoor is goed te begrijpen hoe de verwerking van het signaal gebeurt.
De standaard voor digitale radio DRM (Digital Radio Mondiale) maakt het mogelijk om uitzendingen op de korte-, midden- of langegolf in een tot nu toe ongehoorde kwaliteit te ontvangen. Er is nog weinig hardware voor, maar het kan ook met software op de PC in combinatie met de Elektuur DRM-ontvanger uit het maartnummer van 2004. Deze ontvanger zet het radiosignaal om in een audiosignaal rond de 12,5 kHz dat met de geluidskaart van een PC verder wordt bewerkt.
'Diorama' is de naam van een volledige real-time open-source software-ontvanger die is ontwikkeld door Torsten Schorr en Andreas Dittrich van de TU Kaiserslautern.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...