Elektor Team
Over dit artikel

E-blocks met CAN-bus

Eenvoudig instappen in complex systeem

E-blocks met CAN-bus
De CAN-bus is een robuuste, snelle databus voor communicatie tussen elektronische apparatuur, speciaal voor situaties waarin een hoge betrouwbaarheid is vereist. De CAN-bus wordt in de auto-industrie steeds vaker toegepast ter vervanging van de vaak dikke kabelbomen.
In dit artikel frissen we enige basiskennis over dit onderwerp op en laten we zien hoe E-blocks en Flowcode de implementatie van CAN een stuk eenvoudiger maken.
CAN staat voor Controller Area Network, een internationale standaard voor seriële communicatie om apparatuur via een netwerk aan te sturen. De CAN-standaard controleert zowel het fysieke deel van het netwerk als de low-level-software communicatie-protocollen.
Het tastbare deel van de CAN-bus zelf bestaat uit een twisted-pair van draden, die voor de data-transmissie gebruik maakt van verschil-spanningen; er is geen massa-aansluiting in deze bus, wat het systeem zeer ruisbestendig maakt. CAN is primair voor sturen en regelen ontworpen. Daarom zijn de databerichten klein (max. acht bytes).

Voor dit artikel is een speciale E-blocks-pakket samengesteld: Easy CAN Kit.
Deze bestaat uit:
- twee PICmicro Multiprogrammers met USB-kabels,
- twee 16F877A microcontrollers,
- twee CAN-borden,
- een switch-bord,
- een LED-bord,
- twee LCD- borden,
- Flowcode versie 2.1 Pro
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Reacties worden ingeladen...