Over dit artikel

Penlight-tester

Goed, defect of matig?

Penlight-tester
Oplaadbare AA-cellen van 1,2 V, ook wel bekend als ‘penlights’, zijn enorm populair voor vele toepassingen in draagbare apparatuur. Deze cellen worden door een heleboel fabrikanten gemaakt en er zijn dan ook exemplaren op de markt van zeer uiteenlopende kwaliteit. Het zal niemand verbazen dat de capaciteit die op de behuizing vermeld staat soms sterk verschilt van de echte capaciteit. Bovendien blijken sommige cellen al na een paar keer laden en ontladen sterk in capaciteit achteruit te gaan. Deze schakeling geeft een ondubbelzinnig oordeel over twijfelachtige accucellen.
Met deze schakeling, in combinatie met een slim programma op de PC, kan de complete ontlaadcyclus van een AA- of AAA-cel (penlight- of potloodcel) nauwkeurig gemeten worden. Uit de ontlaadcurve kunnen gemakkelijk de capaciteit en de inwendige weerstand worden bepaald.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update

Murata heeft het artikelnummer van spoelen L1 en L2 veranderd van BLM21P221SG naar BLM21PG221SN1J.

 

Maxim heeft een nieuwe application note met actuele componenten en aangepaste software voor dit project gepubliceerd. De originele print is niet geschikt voor de nieuwe hardware, de nieuwe software kan wel met de oude hardware worden gebruikt. Zie:

www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/3874

Component list
Weerstanden:
Alle weerstanden SMD in 0805 behuizing
R1 = 1k5
R2 = 1 k
R3 = 10 k
R4 = 1 /2 W
R5,R6 = 27
Condensatoren:
Alle condensatoren SMD in 0805 behuizing
C1 = 1 µ
C2 = 4µ7
C3,C5 = 100 n
C4 = 10 n
C6-C9 = 33 p
Spoelen:
L1,L2 = BLM21P221SG (Murata) (220 Ohm bij 100 MHz)
Halfgeleiders:
T1 = IRFZ24N
IC1 = MAX8881EUT33 (Maxim/Dallas)
IC2 = DS2490S (Maxim/Dallas)
IC3 = DS2751E+025 (Maxim/Dallas)
Diversen:
K1 = USB-connector voor printmontage, type B
Batterijhouder voor 1 AA-cel (‘penlight’)
Reacties worden ingeladen...