Over dit artikel

Lekker lui voor de buis

-

Lekker lui voor de buis
Dat kan iedereen overkomen! Zit je net lekker, al of niet onderuit gezakt, naar de tv te kijken en moet je plotseling weer uit je luie stoel om de lampen aan of uit te doen of de gordijnen te sluiten. Tegenwoordig zijn veel woonkamers voorzien van een dubbele plafondverlichting, een vloerlamp en een elektrische bediening voor de rolluiken. Waarom zou je die dan ook niet met je tv-afstandsbediening besturen?
Deze schakeling is gebaseerd op de PIC16F84. De keuze viel vooral op de F84 vanwege het interne EEPROM dat noodzakelijk is om de infrarood codes, die zelf geprogrammeerd kunnen worden, op te slaan. Om de zojuist genoemde apparaten in en uit te kunnen schakelen worden 4 relais gebruikt in combinatie met een wisselschakelaar voor de lampen.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1= 5-voudig SIL-array 10 k
R2...R6 = 1 k
Condensatoren:
C1,C2 = 22 p
C3 = 100 n
Halfgeleiders:
D1= low-current LED
D2...D5 = 1N4148
IC1 = PIC16F84 (geprogrammeerd, EPS 050233-41)
IC2 = IR-ontvangermodule, bijv. TSOP1836, SFH5110 of TK1833
T1...T4 = BC547
Diversen:
X1 = kristal 4 MHz
Re1...Re4 = relais voor printmontage, spoel 5 V/140 mA
Reacties worden ingeladen...