Over dit artikel

De pc als breadboard

Elektronische schakelingen simuleren met SPICE

De pc als breadboard
Tegenwoordig brengen elektronica-ontwerpers meer tijd door achter hun pc dan achter de soldeerbout. Dankzij slimme software kunnen ze op de computer hele schakelingen nabootsen zonder ook maar één soldeerverbinding te maken. De basis voor zulke simulatieprogramma's vormt het programma SPICE dat al in 1972 werd ontwikkeld. Hier leggen we beknopt uit hoe SPICE componenten en schakelingen natuurgetrouw kan simuleren.
SPICE is een programma waarmee je een elektronische schakeling kunt simuleren. Alle spanningen en stromen kunnen bekeken worden nog voordat de schakeling echt gebouwd wordt. Solderen en experimenteren met de PC!
De schakeling kan bestaan uit alle bekende elektronische componenten. Dus weerstanden, condensators en spoelen, maar ook diodes, transistors en FET's. Ook heel veel IC’s zijn middels bibliotheken beschikbaar. Nieuwe componenten kunnen zelf gedefinieerd worden, van het internet geplukt of gekocht worden. De simulatieresultaten komen in het algemeen heel goed overeen met de werkelijkheid en dat tot zeer hoge frequenties.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...