Over dit artikel

Smartcards

Legale mogelijkheden voor dubieuze kaarten

Smartcards
Na een wat stroeve start ondervindt de chipkaart tegenwoordig eindelijk het succes dat ze verdient. Of het nu de bankpas betreft, abonnementskaarten voor gecodeerde tv-uitzendingen, de SIM-kaart uit het mobieltje of een specifieke kaart om in de parkeergarage of de wasserette te betalen, u vindt de chipkaart tegenwoordig overal.
Omdat hij vaak toegang geeft tot ‘gevoelige’ informatie, heeft de chipkaart al regelmatig de aandacht getrokken van software-piraten en andere ‘hackers’. Zo konden er met de befaamde Yescard, een kaart die op alles met ‘ja’ antwoordde, een tijdlang vervalste bankpassen worden gemaakt. De inhoud van kaarten waar bepaalde versleutelde tv-stations mee te bekijken zijn, is nog steeds hier en daar op internet te vinden.
Door dit alles denkt men vaak - ten onrechte - dat de chipkaart niet veilig is. Deze veronderstelling klopt niet, want als piraten op een bepaald gebied succes hadden, was dit uitsluitend doordat de bijbehorende programma’s de veiligheidsmechanismen waar de kaart over beschikt, niet of slecht gebruikten. Een kluis kan nog zo sterk zijn, als de combinatie op een makkelijk te vinden papiertje staat, is hij snel gekraakt...
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...